Spring naar inhoud

Prikkelbare darm syndroom

PDS (prikkelbaar Darm Syndroom) valt onder de zogenaamde functionele aandoeningen. Dat wil zeggen: een aandoening zonder een fysiologische afwijking. Onderzoek heeft uitgewezen dat de darmen van mensen met PDS gevoeliger zijn voor pijn dan bij mensen zonder PDS.
Het klachtenpatroon bij PDS verschilt van mens tot mens. Een uitgebreide intake is dus erg belangrijk om zo een goede behandeling te kunnen geven.

Tijdens de behandeling richt ik me niet alleen op de fysieke klachten. Er wordt ook aandacht besteedt aan mentale, sociale, emotionele en gedragsmatige factoren omdat deze elkaar beïnvloeden.

De methodes volgens Mahony en Whorwell  zijn onderzocht en bewezen effectief.
De behandeling bestaat uit zes sessies in drie maanden tijd. Naast de sessie krijg je ook thuisopdrachten mee.
Voor behandeling is een op schrift gestelde diagnose van huisarts of specialist nodig.

Je kunt ook kiezen voor Groepsbijeenkomsten.
In september 2019 start ik met groepsbijeenkomsten voor mensen met het prikkelbaredarm syndroom.
Het voordeel van groepstherapie is dat je van elkaar kunt leren. Ook zijn de kosten veel lager dan voor individuele therapie. Het nadeel kan zijn dat er tijdens de bijeenkomsten minimaal ruimte is voor persoonlijke problematiek. Als dit laatste erg speelt bij jou dan raad ik je aan om voor individuele therapie te kiezen.

In vijf bijeenkomsten van anderhalf uur leer om te gaan met je klachten door ontspanningsoefeningen, aandacht voor je voedingspatroon en lichaamsgerichte oefeningen.

Daarnaast is het de bedoeling dat je ook thuis aan de slag gaat met het materiaal dat tijdens de bijeenkomsten uitgereikt wordt.
De groepsgrootte is maximaal 8 personen.
De bijeenkomsten worden gehouden in Yogacentrum Oosten aan de Voortsweg 204.
De kosten bedragen voor vijf bijeenkomsten tweehonderdtwintig euro.
Als je hiervoor belangstelling hebt dan kun je contact met me opnemen.
Voor deze groepsbijeenkomsten geldt, net als bij individuele therapie, dat je van je huisarts of specialist een diagnose op schrift hebt.
De bijeenkomsten zullen overdag op dinsdag of vrijdag gegeven worden.

Wil je er iets meer over hypnotherapie bij prikkelbaredarm syndroom weten, onderstaande link laat een uitzending op NPO2 op 28 mei j.l.  zien over hypnose bij PDS.

https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/436617/2doc.html