Spring naar inhoud

Angst en fobie

Angst kennen we allemaal en de meeste mensen kunnen hier goed mee omgaan. Denk maar eens aan het zien van een hele dikke spin in je directe omgeving. Veel mensen voelen een schrikreactie in de vorm van een rilling. De meeste mensen kunnen zichzelf echter goed vermannen en de spin verwijderen waarna je het hoofdstuk ‘spin’ weer afgesloten is.  Het wordt een fobie als je in paniek raakt, de kamer niet meer in durft en symptomen zoals hieronder zijn beschreven ervaart.

Angst en fobie kunnen dus een zodanige plek in je leven innemen dat je je niet kunt voelen zoals je je wilt voelen. Angst kan zorgen voor kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, trillen en beven, zweten, misselijkheid etc. Als gevolg van angst kun je je minder vrij bewegen, vermijd je misschien dingen die je extra angstig maken, of je gaat juist allerlei dingen doen om je niet angstig te voelen.

De behandeling richt zich op de aard van de angst. Is er sprake van angst na een acuut trauma dan is desensitisatie een mooie manier om de angst te laten verdwijnen.

Desensitisatie betekent dat de lading die het trauma nu nog heeft wordt weggenomen. EMDR is daar een mooi voorbeeld van.

Bij chronische angst ga je eerst leren hoe jij de regie weer herpakt. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn hierbij behulpzaam. Je krijgt handvatten om het gevoel van angst om te zetten in een positief gevoel. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van je angst op te sporen. Vaak ontstaat angst al in de kindertijd. De oorzaak kun je niet meer wegenemen, maar wel de manier waarop jij hiermee omgaat. Het mooie is dat je eigenlijk zelf precies weet wat jij nodig hebt om je niet meer zo angstig te voelen, je bent er alleen nog niet achter gekomen.  In trance kun je al deze hulpbronnen aanboren en benutten.